dimarts, 6 de novembre del 2007

Hem fet el 5!


Celebrem aquest cinquè article del blog! (Si, ja sé que la gent normalment celebra els 1.000, 500, o fins i tot 100 o 50 “el-que-siguin”: anys, mesos, programes, capítols, etc) i que 5 és un número una mica ridícul per fer-ho, però jo ho vull celebrar, ja que per mi és tot un repte haver fet 5 articles (sense cap mena de contingut, tot sigui dit) en un blog que el vaig començar una tarda per què estava avorrit.
I aquesta frase: “hem fet el 5” recorda la ja mítica frase “hem fet el cim” de la primera expedició catalana que va coronar l’Everest... Per que es diu “coronar” quan s’arriba a dalt d’una muntanya?. I sort que no la van traduir al castellà, ja que “hemos hecho el pico” hauria quedat bastant ridícul (per no dir “hemos hecho el cimo”).
I és que el 5 ha estat un número bastant maltractat. Hi ha números que històricament se’ls hi ha donat molt més rebombori, i per a demostrar-ho anem a fer un petit estudi dels números:
El nº 1 sempre s’ha identificat amb el primer, el que designa al campió, el “number one”.
El nº 2 normalment correspon a parelles: dos eren el gordo i el flaco, Tip i Coll, Don Quijote i Sancho Panza, Zipi i Zape, Mortadelo i Filemón, Faemino i Cansado, Ortega i Gasset...
Que dir del 3: Els trios, els reis mags, la Santíssima Trinitat, els tres mosqueters, les tres bessones, el club super 3... fiuuuuu!
El 4 tampoc és queda curt: les 4 estacions de l’any, els 4 cicles lunars, els 4 fantàstics, els Germans Dalton...
Fins i tot el 6 és més important que el 5! “Con un 6 y un 4 yo hago tu retrato”... i amb un cinc?
Que dir del 7: Els set pecats capitals, les meravelles del món, els set magnífics, els dies de la setmana o les set boles de Drac.
I el 8 que té los pelotxos i el paio aquell pelo-polla del 11811... però... i el pobre 5?
(Del 9 no parlo per què també és un número maltractat, ja que als senyors que es van inventar els números se’ls hi van acabar les idees i van decidir donar la volta al 6).
Per cert que el 12, tot i ser la unió de dos números (el 1 i 2, per si algú no se n’havia adonat) s’emporta la palma: els apòstols, les hores d’un rellote (d’agulles, no digital), els mesos de l’any, els “doce del patíbulo” i el número fins al que sabia contar el Drácula de Barrio Sésamo.
Amb el 5 s’està cometent una gran injustícia. Com a molt tenim els 5 continents, els 5 dits de la mà (amb noms ridículs cadascun d’ells, això si), els 5 membres de Parchís (em refereixo als components) o les aventures de los Cinco (De Enid Blyton), però poca cosa més.
Amb castellà encara resulta pitjor tractat, ja que és inevitable aportar la coletilla a qualsevol expressió que acabi en “cinco”... he dit cinco?... por el culo te la hinco! (inevitable...)
Per això, des d’aquesta petita plataforma com és aquest blog volia reivindicar el paper del número 5 en les nostres vides. I és que “si no hay dos sin tres” tampoc hi ha “cinc sense sis”?.
I si creieu que el 5 no és un número important, aneu a la vostra parella i dieu-li: “aquesta nit 5!”, i ja veureu quina cara d’alegria posa! I si enlloc de cara d’alegria fa cara de incredulitat... són coses que passen... de fet... podria ser pitjor!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

A pels 50 doncs! Felicitats pel logro. (com el de Shrek)

Babunski ha dit...

Jo no estic d'acord en el fet que el 5 sigui un nombre desprestigiat. El 5 és un nombre primer, cosa que ja fa que tingui molt mèrit. A més, té propietats aritmètiques que cap altre nombre posseeix. Una de les més importants és que qualsevol nombre igual o més gran que 4 es pot descomposar en una suma de múltiples de 2 i de 5 (Fermat). I si no veieu la importància d'aquest teorema feu-vos una pregunta.... perquè els caixers només donen bitllets de 20 i 50?

dani ha dit...

ei, murphy, que ja pots punxar, que el link ja ha començat a omplir-se

http://casimiroperono.blogspot.com/

Murphy ha dit...

Hola amic Dani! Ja hi he punxat, i ara hi tornaré a deixar-te un comentari (que t'estas portant molt bé amb el meu blog).
Si vols que t'hi afegeixi un link al teu blog només has de dir-m'ho ! (i si algú altre vol que el "linkegi" que m'ho digui també)

Murphy ha dit...

ANÀLISI DE L'ENQUESTA:

Aquesta cinquena enquesta també es significativa: “Creus que 5 és un número maltractat?”.
El 66% opina que aquesta es una merda de pregunta , i el 33% restant opina que no, pel que dedueixo que jo soc l’únic que creu que el 5 és un número maltractat...