dimarts, 4 de desembre del 2007

Les supersticions


Ja fa uns dies que vaig deixar “penjat” el tema de les supersticions quan vaig parlar del “dimarts 13”, així que reprendrem avui el tema.
Quan parlem de supersticions no ens referim a cap super heroi ("Super Esticions") ni al nom d’un Supermercat, sinó que el terme ve del llatí (avui vaig de “guays”): "superstitio"... pues vale!
Anem doncs a analitzar algunes de les supersticions més conegudes, coses “quotidianes” que es veu que donen mala sort:
- Trencar un mirall: Una superstició prou obvia, ja que la mala sort ja l’has tingut al trencar-lo.
- Passar per sota d’una escala: Hi ha vegades que resulta pràcticament impossible no passar-hi per sota per que et foten les escales d’una manera que es inevitable passar-hi per sota. Doncs sabíeu que la tonteria aquesta ve per que l’escala simbolitza un triangle que representa la Trinitat? (doncs jo tampoc ho sabia, ho he llegit a la Wikipedia), i es veu que creuant-la s’atempta contra ella (tres contra uno, mierda para cada uno).
- Creuar-se amb un gat negre: Una bona putada per als amos de gats negres. Però aquí què dona mala sort? Que un gat negre se’t creui per davant o que la persona es creui per darrera del gat?
- Tirar la sal: Una superstició ben curiosa ja que si se’t cau la sal damunt de la taula et dona mala sort, però si la tires per damunt de l’hombro, bona sort... i si se’t cau a la taula per damunt de l’hombro?
- Trepitjar primer amb el peu esquerre al aixecar-se: Si t’han amputat la cama dreta, aquesta també es una putada (de fet ja ho és per si sol que t’amputin una cama per això...)
- Obrir un paraigües dins de casa: Aquesta es de gilipolles, ja que què collons fot algú obrint un paraigües dins de casa?
- Creuar-se amb un tort al sortir de casa pel matí: Em refereixo a un tuerto, no a un que va tort... que també es mala sort que amb la gentada que hi ha pel carrer, el primer que et trobis tingui un ull a la virulé.
- Que un actor surti a l’escenari amb un prenda groga: Estesa entre els actors i un suplici per a qui fes de Mochilo (el plàtan) a Los Fruitis o per l’actor que anés dins de la gallina Caponata.
- Que el nuvi vegi a la núvia vestida abans de la cerimònia: evidentment seria molt millor que la veiés despullada.
I a part d’aquestes més o menys conegudes, n’hi ha d’altres que he descobert llegint sobre les supersticions i que m’eren totalment desconegudes i m’han fet certa gràcia:
- Resar amb les cames creuades: Tant de temps resant alguns creients i ara resulta que si ho feien amb les cames creuades tindrien la mala sort de que no es complissin els seus desitjos.
- Posar el pa al revés a la taula: Com es posa segons quin pa al revès? Les barres “tradicionals” encara, però i “el pa rodó”? I les “llesques”? Tenen una cara A que dona bona sort i una cara B que dona mala sort?
- Tallar-se les ungles els dies que no tenen erre: La millor de totes. Ja ho sabeu, no ens podrem tallar les ungles els dilluns, dijous, dissabte i diumenge (encara que hi ha gent que no se les talla tampoc els dimarts, dijous i divendres, peazo guarros, que arriba l’estiu i veus allò per la platja amb uns dits dels peus amb visera que fan esfereir).
Així doncs, si algú té alguna superstició d’aquestes que he anomenat, en un proper article parlarem del contrari: coses que donen bona sort.
I avui llenço un repte, a veure si algú es capaç de fer tot això: el dia de la seva boda, que ha de ser un dia 13 (si es dimarts millor, encara que s’hauria de tallar les ungles el dia abans, dilluns), just aixecar-se amb el peu esquerre i trencar el mirall del wàter, que en esmorzar deixi el pa del revés a la taula, tiri la sal, i just abans de sortir de casa obri un paraigües; i en sortir... que vagi directe sense mirar a ningú a una caseta de la ONCE a buscar a un tort per a que sigui la primera persona que vegi. Després ja pot anar a casa de la núvia per veure-la vestida abans de la cerimònia (pel camí intentar creuar-se amb un gat negre i passar per sota d’una escala), i un cop estiguin ja a la cerimònia, vestit de groc com demana la ocasió, que resi amb les cames creuades... segur que aquell matrimoni li va genial... i sinó... son coses que passen... de fet... podria ser pitjor!

10 comentaris:

Babunski ha dit...

T'has deixat la de les tisores obertes, la de tocar fusta, la pota de conill, la ferradura penjada darrere de la porta, el que han de portar les núvies a les bodes, l'arròs de les bodes... hi ha moltes ruqueries per distreure el personal. I la majoria s'han mantingut des de fa segles!! Imagineu que ruc és l'espécie humana.

Murphy ha dit...

Excepte la de les tisores obertes la resta que dius son per donar "bona sort" (que ja he dit que ho tractaria en un tema posterior), en aquest parlava de supersticions que porten mala estrugança, però tampoc les puc posar totes que després dieu que els articles son massa llargs.

dani ha dit...

el tema aquest dels dies amb certes lletres és encara més insòlit que els altres...

si em tallo les ungles un dia i sóc tahilandés o suec, la meva sort serà diferent? qué fort! és superfort!

...encara que jo no me les tallo, ni en suec, ni en català. sóc de llima, jo. i es que tinc esgarrifances només de pensar-hi

Anònim ha dit...

Aquest que és de llima que vol dir? de Perú, no?
Au, doncs aprofito avui que és dimarts per tallar els mejillons.

Anònim ha dit...

nolet, volia dir: nyolet

Miki ha dit...

Escolta a la enquesta ficava que podries publicar entre un o dos coses a la setmana? Com es que has fet cas de qui et va votar que ho fessis un cop al mes? per que fa casi un mes que no publiques res.

O ja ha passat la fase d'enfasi típica del nando.

Unknown ha dit...

KEFUERTEMEPARECETODO!!! Ara ja se qui ets! El misteri s'ha acabat i tot per que el miki s'ha xivat! GRACIES MIKI! ja podia anar jo pensant en algu de la facultat....
Vaia tela...Bueno a deshora però felicitats pel blog Nando!

Murphy ha dit...

Es que el Miki es un boques... Jejeje.

Murphy ha dit...

Ah! I ja tens l'article nou Miki, pesat! Que he anat liat aquestes dates (i tampoc crec que s'ho llegeix gaire gent això, la veritat...)

Anònim ha dit...

Jaja avui a la escola hem fet un taller y hem dit totes les supersticions bones i dolentes jeje el pròxim cop de bona sort fica la de la tifa encar que jo..lla eh obert el paraigües a dins de casa i no m'ha passat res de res!!y no as sentit parlar del ulls blaus donen mala sort ho e vist a la pel·licula del taller.
Per sert hem dic paula no Carme jeje.