dimarts, 13 de novembre del 2007

El Dimarts 13


Tot i que avui sigui Dimarts 13, la veritat és que tothom diu "Martes y 13", com recordant aquell mític duo humorístic format pel Millán Salcedo i el Josema Yuste (Yusté quien es?)
Aquest dia es veu que és el dia de la mala sort. En principi hauria de ser el divendres 13 (que ara també és nom de peli de por i del Jason aquell amb màscara de hockey estripant budells a tort i a dret), però es veu que a España, Grècia i als països llatinoamericans (que anem al revés que la resta del món... o és la resta del món qui va al revés?) el dia de la mala sort és dimarts 13 (o sigui avui) i hi ha gent que aquest dia ho passa fatal i no viatgen enlloc per superstició.
Buscant per la Wikipedia (a qui se li va ocòrrer aquest nom?) es veu que la gent que te fòbia a aquest dia pateix de Trezidavomartiofobia (cagate lorito!). Us imagineu la situació?:
- Ei, Paco, vens aquesta nit que hem quedat?
- No, no puc, que tinc Trezidavomartiofobia...
- Treziquè?
- Trezeguet, no te jode... Trezidavomartiofobia!
- Ah... pues... si tens gana em quedat a les 10.
(El nom de Paco ha estat triat aleatoriament, si algú està llegint això i es diu Paco que no es doni per aludit, a no ser que tingui Trezidavomartiofobia, que llavors si que es pot aludir ell solet).
Es veu que es va triar el número 13 (seguint amb l'estudi dels números de l'article anterior) per què aquest número porta mal rotllo, ja que a l'últim sopar (a l'últim que he fet jo no, al de Jesucrist) eren 13 comensals (si s'hi arriba a apuntar el típic gorrón a última hora estaríem dient que el dimarts 14 seria el dia de la mala sort?) i que a l'Apocalipsis (Now) el capítol 13 correspón a l'anticrist i a la bèstia (aix... quin mal rotllo...)
I lo del dimarts... (en martes ni te cases ni te embarques) pues es veu que com el dimarts es el dia del planeta Mart (ves quina cosa), a la edat Mitjana (una edat que no era ni petita ni gran vamos) era un planeta que li deien "el petit malefici" (i per això els marcionos sempre venen de Mart a les pelis?)
Si la fóbia al dimarts 13 (Trezidavomartiofobia) te tela, la por al divedres 13 encara és pitjor: paraskavedakatriafobia o friggatriscaidecafobia (diarreate lorito!)
- I avui que pots quedar Paco?
- No, avui tampoc, que avui tinc paraskavedakatriafobia.
- Paraskaquè?
- Paracaigudes, no te jode... Paraskavedakatriafobia!... bueno, és lo mateix que Friggatriscaidecafobia.
- Frigoquè?
- Frigodedo, no te jode... Por tio, tinc POR!!!
- Ah, vale, pues si tens gana quedem a les 10.
(Aquest Paco és el mateix d'abans, per si algú no se n'havia adonat)
Les cultures anglosaxones (que són les cultures on parlen anglès i toquen el saxo) tenen el divendres 13 com a dia "xungo" (i a Itàlia, que encara són més raros, el divendres 17).
Es veu que això del divendres 13 també ve de dades històriques (i que pràctica m'està resultant avui la Wikipedia, que te nom de pet d'un teletubbie). Pel que sembla el divendres 13 d'octubre de 1307 (i jo que em crec que encara s'enrecorda algú d'aquell dia exactament)la ordre dels Cavallers Templaris (que eren uns senyors que anaven molt ordenats de temple en temple) va ser entregada a la Santa Inquisició, i aquests els van condemnar a la foguera aquella mateixa nit . I mentre s'anaven coent a volta i volta com si fossin pollastres a l'ast, els Cavallers aquests anaven llençant malediccions com qui canta a la dutxa.
I és que això de les supersticions és un tema que possiblement es mereixi un tema apart ja que n'hi ha tantes i tant diverses que arriba un moment que el supersticiós ja no pot fer res.
De fet sempre m'he plantejat com s'ho deu fer un supersticiós que tingui com a mascota un gat negre a casa... sempre va esquivant-lo intentant que mai se li creui pel davant?... I el cas pitjor: I si un dimarts 13 vesteix al gat negre amb un jersei groc i el gat trenca un mirall passant per sota d'una escala? Això deu ser "laostiafòbia!".
Així doncs, aprofundirem en aquest tema en articles posteriors, per què això de tindre supersticions són coses que passen... de fet... podria ser pitjor!

9 comentaris:

Babunski ha dit...

El 13 és curiós perquè també és un nombre primer. Parlaràs d'algun nombre no primer en algun article?

Kakebuke ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Kakebuke ha dit...

Llegint el teu relat em venen al cap 1 pregunta i un dubte:

Pregunta: Per escriure la paraula "Trezidavomartiofobia", la paraula "Paraskavedakatriafobia" i "Friggatriscaidecafobia" repetides vegades, l'has escrit cada cop lletra a lletra? o has fet un "copiar pegar" cada vegada que l'havies de posar?

Dubte: Vols dir que els cavallers de la ordre dels templaris anaven endreçats de temple en temple? vols dir que no es més aviat que anaven ordenats i una mica calents (o ni calents ni freds.... templats) de temple en temple? I de quin tipus de temples es tractava? temples rollo "El templo de Yasmin"?

Ai picaró picaró... Crec que a petardas.com tenen una secció de "caballeros templados" per anar escalfant :P

A seguir amb el blog!

Anònim ha dit...

Pots fer un article on expliquis que a partir d'ara no faras els post tan llargs? Per que sino la gent no els pot llegir ni asimilar?

Anònim ha dit...

Podria ser pitjor, Miki... Podria escriure un article molt llarg explicant per què els articles són molt llargs

Anònim ha dit...

jo encara no sé qui ets... o conenc a molta gent, o et saps amagar molt bé.

Anònim ha dit...

a mi mesta agafant ...
prodriaserpitjorfobia

Murphy ha dit...

Respondrem a les preguntes una per una:
- Babunski: Suposo que algun dia o altre parlaré d'un nombre no primer, temps al temps.
- Kakebuke: Per esciure aquestes paraules les he esrit cada cop lletra a lletra (em feia gràcia fer-ho)
- Miki i croatcatala: efectivament tenieu raó, el seguent article ha estat un article sobre els articles llargs, però ha estat un article curt. La decisió de si els propers seran curts o llargs està en les vostres mans amb la propera enquesta.
- ¿?: Jo tampoc sé qui ets tu, així que estem en igualtat de condicions.
- Maci Junior: Aquesta malaltia no la tenia identificada, si hi trobo una cura (o sigui, un cura que sigui dona) t'ho faré saber.

Murphy ha dit...

ANÀLISI DE L'ENQUESTA:

A la pregunta "Ets supersticiós/a?", gairebé tothom a respós que No (6 persones, un 85%).
Ningú ha respós que "si" ni que "una mica", només un despistat (que tot i ser només un representa el 14% de l'enquesta) ha respós "superstiquè?"... supersticiós!