dilluns, 4 d’agost del 2008

El mes d'agost


Ara que ja hem entrat al mes d’agost, mes de calors i xafegor, i on la majoria de mortals estan de vacances, anem a aportar una mica de informació sobre el mes en qüestió (no em pregunteu en que em vaso (o got... oh my god) al triar els temes, la veritat és que no en tinc ni idea...)
El mes d’agost és el vuité mes de l’any (si començes a contar per darrera el 5è), així doncs, 8 + 5 = 13... l’any te 13 mesos i no 12 com ens havien dit.
El nom del mes es va posar per l’emperador romà Augusto Octavio (conegut popularment com Augustus Octavius... que fàcil que era parlar amb llatí, poses “us” al final i ja està, o en llatí: posus us als finalus i ja estús... i si estús es que s’està encostipat).
En l’àntic calendari romà l’any començava el març (quins cap d’anys més raros debien celebrar) i el 6è mes (que correspondria a l’agost... passam “cost”) es deia Sextilis, però com que sonava molt sexual li van canviar a Augustus, copiant el mateix que va fer Julio César... ave Cesar!... que al cinquè mes, Quinctilis, li va dir Iulius (per què li feia molt Iuius).
Una curiositat força estúpida, però curiositat al cap i a la fi, és que Iulius tenia 31 dies i Augustus només 29, i llavors l’emperador (el peix no, el Octavius) va començar a treure i posar dies dels altres mesos per a que Agost també tingués 31 dies (per això els 2 mesos seguits tenen 31 dies).
Bé, després d’aquesta informació que segurament us la rota, os diré que a Irlanda el mes d’agost es diu Lúnasa (i os preguntareu: i a mi què?), pues... efectivament, aquesta informació tampoc aporta res (com el president del Barça: Joan l-aporta).
Tot el que dic aquí ho podeu trobar a la wikipedia, evidentment, no és que jo tingui molta cultura, sinó que hi copio tot tal qual d’allí per a contribuir a la cultura dels meus 4 lectors (si, en pensava que en tenia 2 i m’han informat que ja son 4, així que podriem afirmar que aquest blog ha doblat la seva audiència!).
Per acabar l’article, afegirem alguns aconteixements rellevants (amb relleu) que hagin succceit en agost (d’anys anteriors, per que d’aquest any encara no se que passarà):
- L’1 d’agost es celebra la independència a Suïssa (felicitats).
- El 3 d’agost de 1492 va sortir Cristobal Colom desde Palos (quins palos?) a Les Indies (un bonic creuer de vacances).
- El 6 d’agost de 1945 EEUU va llençar la primera bomba atòmica sobre Hiroshima (malotes, malotes...)
- El 8 d’agost de 1873 neix Emiliano Zapata (antepassat de Zapatero)
- El 9 d’agost de 1945 EEUU llença la segona bomba atòmica sobre Nagasaki (res, que els hi va agafar el gustillo de tirar bombes atòmiques rotllo Sant Joan)
- L’11 d’agost de 1253 mor Clara de Asís (la senyora que va demostrar que Asís es feia la clara).
- El 15 d’agost de 1756 neix Napoleón Bonaparte en “onaparte” de Córsega.
- El 28 d’agost de l’any passat va morir Antonio Puerta, futbolista del Sevilla (no podia faltar la referència futbolísitica i que en pau descansi)
- I el 31 d’agost de 1997 va morir Lady Di (Leididí en castellà) d’un accident...
Per cert, que el de la fotografia que encapçala l’article és l’Augustues eh? No us penseu que és un “busto” (pecho?) qualsevol d’algun familiar meu.
Efectivament, ha estat un article sense solta ni volta, però la calor impedeix a les meves neurones treballar en idees més interesants, així que, si esteu de vacances... deixeu de llegir aquest blog i aneu a la platjeta, i sinó... són coses que passen... de fet... podria ser pitjor!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

No m'hagues imaginat mai que haguessis fet un post sobre ll'agost

Jo soc el primngat que ha marcat que no te vacances.

Sílvia. ha dit...

Jo he posat que sí que en tinc (de vacances) però en realitat no és cert. Encara estic de "permís maternal", però la qüestió és que no treballo. Fa dies que miro si hi havia ja el comentari del miki per no ser la primera... per fi, avui puc escriure! jeje
Petons.
(osti tu, que complicada avui la llista de lletres a copiar per la "comprovació de paraules"!)

Babunski ha dit...

I de fet, quan Juli i August van posar els seus mesos que van servir per desquadrar l'any els van posar de 31 dies treient-los del febrer. per culpa d'aquests 2 mesos Setembre ja no és el mes 7 ni Octubre el 8, ni Novembre el 9 ni Desembre el 10 tal i com diu l'etimologia. A més, com a tontos, els van posar al bon temps perquè no es critiquessin els seus mesos.
I així va quedar el pobre febrer.

Babunski ha dit...

El títol del bloc té a veure amb una cançó de JOan Tena? Antic patrocinador del Jamones? Com és que el Jamones ja no té patrocinador? NI Joan Tena ni Manu Tenorio van voler renovar els convenis de col·laboració?

Murphy ha dit...

Pues si, el titol del Blog es del primer disc de Joan Tena i d'una cançó en particular que m'agrada molt.
De fet volia posar la cançó al blog, però no se com posar cançons per aquí i al final vaig desistir.
I si, de moment el Jamones deixa de tenir patrocinadors, a la espera de que Unicef ens ho confirmi.