dimecres, 31 de març de 2010

L'apagon analogic


Tot i que poc a poc ja ha anat realitzant-se, ahir es va dur a terme definitavament el famos "apagon analogic" (res a veure amb apagar l'esfinter d'una forma logica sino mes aviat en que les televisions deixen d'emetre pel sistema tradicional).
A partir d'ara, ja s'ha acabat l'antiga manera de que ens arribi la senyal nomes a traves del senyal de l'antena, i comença la era TDT (que te nom de matamosques, pero no, es un sistema digital per veure la tele).
TDT son les sigles de Television Digital Terrestre (i ET es un extraterrestre que deia "mi casa" i "telefono" i que se li il·luminava un dit, dada que no aporta res).
Les millores que aporta aquesta nova tecnologia son, teoricament, que tindrem mes canals (i la possibilitat de que encara n'hi vagin havent mes) i una millor qualitat d'imatge i so, pero en la realitat de moment es que la meitat de canals surt un cartellet que posa "no signal" (que no vol dir que no tens pasta de dents, sino que no arriba la senyal) i que en la resta, quan menys t'ho esperes, se't pixela la imatge o se't queda aturada, cosa que puteja especialment quan passa en la retransmissio d'un partit de futbol i estan a punt de marcar un gol.
Aixi, per poder continuant veient la tele, es necessita o un aparell de TDT (Trasto Debajo del Televisor) o una televisio amb TDT (Trasto Dentro del Televisor) incorporat.
Entre les novetats en canals, els televidents podem gaudir a partir d'ara d'interessants nous canals com Intereconomia, Veo7 (que el nom el van triar veient que nomes el veurien 7 persones) i un que tot el dia foten teletienda o concursos d'aquells que duren 4 hores dient que es el ultimo minuto para que entre la llamada, i que te'n pots anar a sopar, posar la rentadors i fer 20 sudokus (del nivell dificil), que quan tornis encara estaran al ultimo minuto esperant que entri la trucada. Per cert, parlant d'aquests programes, que bonica es aquella maquina amb una cinta corredera com les dels supermercats, per on van circulant bitllets mes falsos que els del Monopoly, on el maxim interes es veure com aquell paper que ha de semblar un bitllet de 500€ va cami de caure de la cinta per a sumar-se a aquell pot del programa que mai sera donat.
Una de les caracteristiques principals del TDT (Todos Deben Tenerlo) es que et desordena els canals, i aquell ordre classic que has tingut tota la vida (TVE al 1, La2 al 2, TV3 al 3, el 33 al 4, Tele5 al 5... por el culo te la hinco) i que portava a curiosos debats sobre si al 6 es tenia a la Sexta o Antena3, ha passat a millor vida i ara et trobes posant numeros a boleo a veure si encertes on collons tens colocat Cuatro... al 22! No... al 31! Tampoc... Aixi et passes els dies fent zappings interminables canviant un a un de canal, fins arribar al darrer (generalment GolTV)... que posa: "canal de pago", i tornem a començar! El 1, el 2, el 3... i al 8... mambo!
Curiosament, tenim mes canals i veiem menys la tele que abans, per que quan ja has trobat el canal que volies veure ja son les 12 de la nit i te'n vas a dormir esgotat per l'esforç d'anar passant canals aturant-te a esbrinar que es exactament el que fan a cadascun d'ells. A mi particularment, em te intrigat un canal on, el sintonitzis a l'hora que sigui, sempre surt un concurs presentat pel Fermi Fernandez. No descansa mai aquest home? Cada cop que el veig encara espero que de sobte es posi a fer el dinosauri com feia en els temps de Buenafuente a TV3.
Altres curiositats que he descobert en aquest nou i fascinant mon de la TDT (Tecnologia Dificil para Tontos) es que els canals d'Antena3 (el mateix Antena3, Neox i Nova) fan les publicitats a la mateixa vegada i amb els mateixos anuncis, aixi si enganxes la publicitat en un zapping, et tragues el mateix anunci 3 cops seguits i el vas veient per parts com si fos un anunci per fascicles. O aquell de Tele5 (Factoria de Ficcion) on sempre surten els de Gran Hermano prenent el sol.
Be, ens haurem d'anar acostumant a aquesta nova tecnologia i esperem que, tard o d'hora, poguem veure un gol en un partit de futbol sense que ens produeixi un "coitus interruptus" futbolistic. I sino... son coses que passen. De fet... podria ser pitjor!