dijous, 1 d’abril de 2010

Dijous Sant


En el calendari cristia dijous sant es el dijous de la setmana santa (evidentment)en que es commemora l'ultim sopar de Jesucrist amb els seus deixebles (sort que aquell dia va organitzar un sopar com Deu mana, mai millor dit, que si els arriba a convidar a un Frankfurt en lloc de beneir el pa i el vi, a les mises igual beneiriem el ketchup i la mostassa).
A mi sempre m'ha cridat l'atencio (l'atencio crida?) aixo de "l'ultim sopar"... Judes, abans de trair Jesucrist, va esperar a que fes la digestio? Que hi havia de menu? (que si nomes van menjar pa i beure vi van deure agafar una borratxera d'escandol). Despres del sopar van fer copa i puro? I si van fer copa... aquesta tambe era amb el Sant Grial? S'havia passat de carajillos Judes? La resta de deixebles se'n van anar a la disco despres de sopar? En un sopar on eren tot tios, van parlar de noies? I de futbol? Quin era l'equip de Jesucrit? El F.C. Jerusalem? I hi havia algun apostol que era el tipic que contava xistes durant el sopar? I per que van convidar al Judes si sabia Jesucrist que esgarraria la festa? Per compromis?
I si la "ultima cena" va ser com la va pintar Leonardo da Vinci, per que es van serure tots a la mateixa banda de la taula? Hi havia una tele a l'altre costat i estaven veient el futbol? I que "cutxitxeen" tots al quadre? Tots aquests dubtes la Biblia (un Best Seller) no me'ls ha aclarit mai.
El fet es que aquest sopar va passar a la historia marcant el dia en que s'acava la Quaresma (exjugador del Barça actualment a l'Inter de Mila).
Es veu que aquest dia es el de la fraternitat, ja que Jesus va rentar els peus als seus deixebles... un altre tema a comentar. No hi ha res millor a fer en un sopar que posar-se a rentar els peus dels altres? Portaven tots les ulles tallades? Algun tenia un "ull de poll" o uñero?
Abans el Dijous Sant era el dia del silenci(no del programa de 33, sino del silenci de no dir res) i la gent no sortia de casa, es practicava deju (vaja dia mes aborrit, i quina gana!) i les campanes no marcaven les hores com a mostra de respecte (campana sobre campana, i sobre campana una... quina gran lletra la d'aquesta nadala).
Encara ara en alguns indrets es cel·lebren processons de silenci, on s'escenifiquen la captura, crucifixio, l'agonia i la mort de Crist (unes processons "gores" vamos), i en algunes poblacions tambe es representa la dansa de la mort, una dansa medieval on es recrea l'arribada de la mort que es veu que es para morir-se.
Be, doncs fins aqui avui aquesta petita explicacio sobre en que consisteix el Dijous Sant. Si no us ha agradat... son coses que passen. De fet... podria ser pitjor!