divendres, 2 d’abril del 2010

Divendres Sant


Si ahir parlavem de Dijous Sant (be, nosaltres no, nomes jo... de fet tampoc parlava, escrivia) avui ho farem de Divendres (com el programa de sobretaula de TV3, entenent la paraula "sobretaula" com "que ho fan en l'horari despres de dinar", ja que si jo em trobo al paio aquell calvo quel el presenta assegut al damunt de la meva taula del menjador em moro del susto).
El Divendres Sant encara es mes morbid (no se si existeix aquesta paraula en catala... que te mes "morbo" vamos) ja que en aquest dia es commemora ("com-me-mora" jo no ressucito!) la mort de Jesucrist a la creu. Per que li agrada a la gent celebrar coses tristes? Que es celebri el Nadal (el tenista no, el dia aquell de desembre del "fum, fum, fum") com a naixement vale, pero celebrar que un paio la palma i damunt d'una forma tant bestia com clavant-lo a una creu no es una mica salvatge? De fet l'11 de setembre els catalans no celebrem tambe una derrota? I es que en el fons es obvi que els sers humans som morbosos per naturalesa, sino no s'enten que tinguin tanta audiencia programes com Salvame (version "normal" o DeLuxe), La Noria o DEC (o "Donde Esta tu Corazon") en que es realitzen autentiques crucifixions publiques dels freaks televisius.
Tornant al tema, es sabut que Jesucrist va morir clavat a la creu, tot i que el paio, al musical de Jesucristo Superstar, encara continuava cantant! La crucifixio (que aixi es diu a aquesta curiosa manera de matar a la gent) era un metode antic de execucio (una mena de "cadira electrica" de l'epoca) on el condemnat era lligat o clavat en una creu de fusta i deixat alli fins que moris (com be reflecteix la gran pelicula "La vida de Brian" fins i tot podies fer alguns amigotes de les creus veines abans de morir). Aquest metode va ser utilitzat pels romans fins a l'any 337 DC (aixo vol dir "despres de Crist"), tot i que es veu que la crucifixio encara ara es utilitzada en alguns llocs.
Jesus en questio va ser condemnat a morir a la creu per ordre de Poncio Pilatos (famos per la frase "a ratos como Pilatos" que, segons mana la tradicio, s'ha de contestar a l'anteriorment formulada "te jodes como dijo Herodes"). La familia descendent de Pilatos s'ha fet famosa en els nostres dies per haver instaurat un nou metode de gimnasia que te molt exit als gimnasos (per si algu es justet i encara no ho ha entes, em refereixo als "Pilates").
Doncs Poncio Pilatos-Pilates Ping Pong Pelotas para pipas... ui, se me n'ha anat molt l'olla... volia dir que el Poncio aquest era gobernador roma per aquel "entonses" de la provincia de Judea, i pressionat pel liders jueus escandalitzats que Jesucrist digues que era el Messies (res a veure amb Messi, jugador del Barça) va condemnar-lo a la creu sota el carrec de traicio a Roma per declarar-se "Rei dels jueus" (i ara declarem reis del Pop i del Rock com si res... ah! I Lorenzo Lamas, rei de las camas!).
A la creu en questio hi posava INRI, que no era la marca de la creu, sino que vol dir "Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum" (que encara que sembli que diu "Y esos nazarenos que ponen iodo al perro Rex de la tele", vol dir "Jesus de Nazaret, Rei dels Jueus", i al crit de "Dios mio, Dios mio, por que me has abandonado?" (en llati "Eli, Eli, lema sabactani" per que no sabia castella) va morir per passar a la posteritat i a la llegenda amb la seva posterior resurreccio (o no...). Pero donat que aquest blog es simplement informatiu (informatiu-deformatiu mes aviat), no continuarem analitzant aquest tema per no ferir sensibilitats ni crear suspicacies de catolics o agnostics.
Doncs per aixo basicament celebrem Divendres Sant, pero si simplement el celebrem per que es festiu i ve un pont de puta mare... son coses que passen. De fet... podria ser pitjor!